Niestety część z nas po zakupie kuchenki i podbiciu karty gwarancyjnej zapomina o tym, że i to urządzenie wymaga systematycznego czyszczenia, serwisu, czasem wymiany zużytych części, czy uszczelnień. Zwykła dbałość o ten sprzęt pozwoli nam na długie i bezpieczne użytkowanie.

Większość z nas jest właścicielami tradycyjnych kuchenek gazowych lub elektrycznych z krążkami grzejnymi. Blat takiej kuchenki pokrywa emalia lub chrom. Obydwie powłoki są podatne na zarysowania, emalia w przypadku używania ostrych narzędzi nawet na odpryski. Dlatego zamiast proszków powinniśmy stosować dedykowane do tego celu płyny i mleczka czyszczące. Powierzchni takich nie wolno szorować ostrymi zmywakami, czy szorstkimi gąbkami. Palniki gazowe powinniśmy systematycznie czyścić, przemywać każdorazowo po zalaniu i od czasu do czasu zakonserwować je małą ilością oleju jadalnego lub specjalnym środkiem.

Trudniej zarysować płyty indukcyjne. Są one wykonane ze specjalnego tworzywa szklano-ceramicznego. Ale i te kuchenki należy czyścić miękkimi tkaninami ze specjalnym cienkim filtrem do szkła i stosować mleczka lub pianki do powłok ceramicznych. Nie wolno stosować środków silnie żrących. Nie należy także dopuszczać do wysychania na płycie indukcyjnej produktów zawierających duże ilości cukru, ponieważ może to doprowadzić do jej uszkodzenia. Skorupę stopionego na przykład cukru możemy usunąć specjalnym plastikowym lub metalowym skrobakiem, ale bardzo uważnie. Płytę ceramiczną należy czyścić jedynie, kiedy jest zimna. Płyty indukcyjne wymagają specjalnych naczyń, wykonanych z ferromagnetyków. Nie wolno stosować naczyń szklanych, z ceramiki, z podstawkami. Naczynie powinno mieć płaskie dno i średnicę odpowiadającą polu grzewczemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *