Na podstawowe czynności domowe idzie sporo prądu. Lodówka, pralka, kuchenka pochłaniają swoją pracą wiele energii. Warto sprawić, żeby coś je w tym ograniczyło.

Oszczędzanie zaczynamy już na poziomie zakupów. Najbardziej ekonomiczne płyty grzewcze mają kuchenki indukcyjne. W porównaniu do płyt ceramicznych zużywają o 10% mniej prądu zaś aż o 25% mniej od płyty żeliwnej. Czas gotowania zmniejszymy przykrywając garnek pokrywką. Przy pieczeniu warto uniknąć otwierania piekarnika, bowiem za każdym razem tracimy około 25% ciepła. Pochłania to kolejną porcję energii potrzebną do nadrobienia ubytku. Lepiej więc wyłączyć piekarnik 10 minut przed planowanym końcem i przetrzymać potrawę nieco dłużej bez otwierania drzwiczek. Zaoszczędzimy nieco energii a posiłek i tak będzie upieczony. Podobna zasada panuje przy lodówce i zamrażarce. Każdorazowe ich otwarcie to zmiana temperatury i pobór dodatkowego prądu aby jak najszybciej wrócić do stanu pierwotnego. Zanim otworzymy lodówkę przemyślmy, co tak naprawdę chcemy z niej wyciągnąć. Bowiem namyślanie się przy otwartych drzwiczkach jest bardziej kosztowne, niż nam się wydaje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *