Nowoczesne kuchenki są o wiele bezpieczniejsze niż tradycyjne gazowe czy elektryczne, gdzie możliwość poparzenia jest stosunkowo duża. Kuchenki te wyposażone są w specjalne płyty indukcyjne, pod którymi zamontowane są cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne. Właśnie to pole powoduje nagrzewanie dna garnka wykonanego z ferromagnetyka, natomiast metal ciepło oddaje potrawom znajdującym się wewnątrz naczynia. Szkło, z którego jest wykonana płyta indukcyjna nie nagrzewa się, dlatego też ryzyko przypalenia resztek dania, które znalazły się na płycie jest również małe, w wyniku czego płyta jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Jak już wspomniano, na szkło nie działa indukcja, dlatego nie można korzystać ze szklanych i ceramicznych naczyń, ale również nie wolno stosować naczyń ze stali nierdzewnej, miedzianych i aluminiowych, jeśli nie mają odpowiedniego oznaczenia. Ponadto nie wolno używać naczyń na podstawkach i z wypukłym dnem. Następne ograniczenie to minimalna dopuszczalna przez producenta średnica naczynia. Kuchenki indukcyjne są energooszczędne, ale zarazem drogie. Warto jednak zastanowić się nad jej zakupem, ponieważ w dłuższej perspektywie przyniesie nam na pewno oszczędności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *